Qluten pəhrizi nədir?
- 9-07-2017, 17:39
- GÖZƏLLİK / Arıqlama-pəhriz
- 0
- 3 738
Qluten pəhrizi son zamanlar adını tez-tez eşitdiyimiz, ən çox maraq doğuran mövzulardan biridir.
Bəs qluten pəhrizi nədir? Qluten hansı qidalarda olur?
Qluten; Buğda, arpa, yulaf, çovdar kimi taxılların içərisində yer alan saqqıza bənzər bir maddədir. Bu maddə sayəsində xəmir daha yapışqan olur. Ancaq həzmi çətin olan bu maddə bir çox narahatlığa da səbəb olur.
Qluten pəhrizi nədir və necə saxlanılmalıdır?
Qluten pəhrizi adətən 10- 15 gün davam edir. Bu müddətdə məqsəd qluten tərkibli məhsullardan tamamilə uzaq durmaqdır. Bunun sayəsində bəzi narahatlıqların qlutenden qaynaqlanıb qaynaqlanmadığını daha qəti şəkildə başa düşülür və əgər belə bir həssaslıq varsa insan bundan sonrakı həyatını glutensiz məhsullar istehlak edərək davam etdirməlidir.
Qluten pəhrizində hansı qidalar yeyilməlidir?
Qluten pəhrizində buğda, arpa, yulaf, çovdar və bunları ehtiva edən qidalar qətiyyən istifadə edilməməlidir. Ümumiyyətlə qarğıdalı, düyü, kartof, soya lobyası kimi qidalarla qidalanmalı və ərzaqların tərkiblərinə çox yaxşı baxılmalıdır. Mümkün olduqca süd və süd məhsullarından də uzaq durmalıdır. Keçi südü və məhsulları istehlak etmək olar.
Hazır tomat, konserv, hazır şorba, souslar kimi ərzaqlarda qluten qatqı maddəsi kimi istifadə edildiyindən bunlar istehlak edilməməlidir. Sirkə, şokolad, saqqız, ketçup, mayonez, dondurma kimi qidaların bəzilərində qluten olur. Bunları qəbul etməzdən əvvəl istehsalçısına məsləhətləşməlidir.
- Müəllif: Selcan