İmmuniteti zəiflətmədən necə oruc tutmaq olar?
- 27-03-2023, 16:18
- HƏYAT STİLİ / İslam
- 0
- 782
İftar ilə sahur arasında hansı qidalar istehlak edilməli?
Ramazanda öyün sayı sahur və iftar olmaq üzrə iki paya düşür.
Bu səbəbdən ehtiyacımız olan enerji və qida elementlərini kifayət qədər ala bilmədiyimiz zamanlar ola biləcəyini söyləyən Əməl Terzioğlu Aslan
"Amma iftar və sahur arasındakı zamanı yaxşı qiymətləndirsək bu vəziyyət problem olmaqdan çıxar. Bu iki ana pay arasında iki ara pay qoymanız sizi rahatlaşdırar.
İmmuniteti zəiflətmədən oruc tutula bilərmi? İmmuniteti güclü tutmaq üçün oruc tutarkən nələr edilə bilər?
"Suyun həyati funksiyalarımızdakı əhəmiyyəti qaçınılmazdır" deyən Bəslənmə və Dieta Mütəxəssisi Əməl Terzioğlu Aslan, "Ramazanın bu il də uzun günlərə tuş gəlməsi maye itkisini artırır.
Bu səbəblə iftar və sahur arası müddəti doğru qiymətləndirməli və kifayət qədər su alışını təmin edərək həm fiziki həm metabolik baxımdan sağlamlığımızı qorumalıyıq.
Ayrıca mikrobların bədəndən atılması üçün də bol su istehlak etmək əhəmiyyətli" şəklində danışdı.
Ramazanda şirniyyat necə yeyilməli?
Bu vaxt öyün yeməyində meyvə, süd və ya qatıq, çiy quru yemişlər (badam, qoz, fındıq vs.) kimi qidalar boşqab ölçülərini keçmədən istehlak edilə bilər.
Şirin istehlakı isə həftədə 1-2 günlə məhdudlaşdırılmalı və şərbətli şirinlər yerinə südlü və meyvəli şirinlər seçilməli" dedi.
Orucu şorba ilə açmaq faydalıdırmı?
İftar süfrəsinə oturduğunuzda uzun davamlı bir aclıqdan çıxdığınız üçün yemə istəyinizin çox olmasının çox normal olduğunu ifadə edən Aslan, "Bu vəziyyətin önünə keçə bilmək üçün iftara kiçik yeməklərlə (şorba vs.)
başlayıb ardından ana yeməyə keçmək sizi həddindən artıq yemək yeməkdən qurtararkən mədə sağlamlığınızın qorunmasına da kömək olacaq.
İftarda çox yemək həzm problemləri də yaşamanıza səbəb ola bilər. Bunların qarşısına keçmək üçün az-az yeməyə diqqət yetirsək həm mədəmizin sağlamlığını, həm də həzm sistemimizin sağlamlığını qoruya bilərik"
Ramazanda çörək necə istehlak edilməli?
Unudulmamalı ki yüksək Bədən Kütlə İndeksi (BKI) da immunitet sisteminin zəifləməsinə səbəb ola bilər.
Çörək ağ undan edildiyi üçün qan şəkərini sürətli yüksəldib sürətli düşürəcəyindən təkrar acmağa və şirin istəyinin artmasına səbəb olar.
Menyu məzmununa görə dəyişməklə birlikdə iftarda ovuc içi qədər çörəklə məhdud qalmaqda fayda var" dedi.
Ayrıca immunitet sistemi də zəifləyə bilər. Bu cür vəziyyətlərlə qarşılaşmamaq üçün sahura qalxıb zülal (yumurta, pendir, süd və ya qatıq) və lifli qidalar (tərəvəzlər, tam taxıllı qidalar) ehtiva edən gözəl bir nahar etmək doğru olacaq."
Sirliqadın.az
- Müəllif: Deniz
Hörmətli ziyarətçi, siz sayta qonaq kimi daxil olubsunuz. Xahiş edirik qeydiyyatdan keçin və ya sayta daxil olun.