İç Plovlu Toyuq Dolması
- 16-03-2022, 19:13
- Mətbəx / Quru yeməklər / Dünya mətbəxi
- 0
- 1 664
Ərzaqlar:
1 bütöv toyuq (1 yarım və ya 2 kilo),
Yarım limon suyu,
2 çay qaşığı duz.
İç plovu üçün;
2 su stəkanı plovluq düyü,
50 qram kərə yağı,
2 yemək qaşığı maye yağ,
2 yemək qaşığı dolmalıq fıstıq,
4 yemək qaşığı quşüzümü,
2 su stəkanı su,
1 çay qaşığı darçın,
1 çay qaşığı qara bibər.
Sousu üçün;
1 çay qaşığı qatıq,
2 yemək qaşığı maye yağ,
Yarım çay qaşığı pomidor sousu.
3 ədəd kartof,
1 ədəd kök
Qarnitur olaraq;
Hazırlanması:
Toyuq dolmasını etməyə başlamadan əvvəl, toyuq gözəlcə yuyulur və varsa tükləri ocağın üzərində ütülənir.
Limon suyu və duz bir qab içərisində qarışdırılar və toyuğun hər tərəfinə əl ilə sürtülər (içinə də).
Toyuq bu şəkildə ən az bir saat soyuducuda saxlanılır.
İç plovu hazırlamaq üçün, düyü yuyulur və üzərini keçəcək qədər su içərisində 20-25 dəqiqə gözlədilər.
Daha sonra bol su ilə təkrar yuyulub suyu süzülər.
Kərə yağı və maye yağ plov qazanına qoyulub əridilər.
Yağlayar əriyincə, suyu süzülmüş olan düyülər əlavə edilib 2-3 dəqiqə qovrular.
Üzərinə quşüzümü və dolmalıq fıstıqlar əlavə edilib bir az qovrulduqdan sonra üzərinə 2 su stəkanı su əlavə edilər.
Duzu nizamlanan iç plov, qaynamağa başlayınca vam odda suyunu çəkənə qədər bişirilər.
Plov suyunu çəkincə ocaqdan alınar və üzərinə qara bibər ilə darçın əlavə edilib yavaşca qarışdırılar.
İç plov bir az isindikdən sonra, çox basdırmadan toyuğun içinə doldurular (çox basdıraraq doldursanız, plovu xəmir ola bilər).
Toyuğun ayaqları, bişərkən açılmaması üçün, kənar dərisindən keçirilib sıxışdırılar (mətbəx ipi ilə də bağlaya bilərsiniz).
Əgər toyuğun alt qisimində çox açıqlıq qaldısa dərisi uc -uca gətirilib tikiş təyin edər kimi dişqurdalayan batırılaraq içinin çölə çıxmasına maneə törədilər.
Hazırlanan iç plovlu toyuq dolması, düzbucaqlı qab içərisinə yerləşdirilər və 190° sobada 1 saat qədər bişirilər.
Sousunu hazırlamaq üçün, qatıq, maye yağ və sous bir kasa içərisində qarışdırılar.
Yarı bişmiş vəziyyətdə olan toyuq 1 saat sonra sobadan çıxardılar və üzərinə fırça köməyi ilə sous sürtülər.
Toyuğun ətrafı na kartof və kök dilimləri yerləşdirilib, təkrar sobaya qoyulur və 40-45 dəqiqə daha bişirilər.
Qalan iç plovuna, yarım su stəkanından daha az qaynar su əlavə edilib bişirilər (plovunuz kafi dərəcədə bişmişsə, bu əməliyyata ehtiyac yoxdur).
Plov suyunu çəkincə altı bağlanılıb dəmlənməyə buraxılar.
Dəmlənən plov, geniş bir servis qabı içərisinə tökülüb, yayılar.
Üzərinə bişirilən iç plovlu toyuq dolması və qarniturlar yerləşdirilib, servis edilər.
Qeyd; İç plovunu yüngül diri dəmləməyə və toyuğun içərisinə çox basdıraraq doldurmamağa diqqət edin.
Çox çətin və məşğul edici kimi görünsə də, əslində çox asan, çox ləzzətli və göz doydurucudur.
Nuş olsun!
Sirliqadin.az
- Müəllif: Deniz
Hörmətli ziyarətçi, siz sayta qonaq kimi daxil olubsunuz. Xahiş edirik qeydiyyatdan keçin və ya sayta daxil olun.