İftarda nə yeməli? Dietoloq məsləhəti
- 16-04-2022, 19:48
- SAĞLAMLIQ / Düzgün qidalanma
- 0
- 197
İftar ramazan ayında ən çox gözlənilən və ən çox əhəmiyyət verilən paydır. Sahur süfrələri normal bir nahar ya da bir axşam yeməyi kimi hazırlanarkən iftar süfrələri ümumiyyətlə bir axşam yeməyindən daha böyük və görkəmli olur.
Bütün ailənin bir araya gəldiyi, dostlarla görüşüldüyü, bir-birindən müxtəlif yeməklərin olduğu iftar süfrələrində özünə nəzarəti itirməmək çox əhəmiyyətlidir.
Ramazanda uzun saat aç qalındığı üçün öyün sayı məhdudlaşdırılır, gündəlik ehtiyac ümumiyyətlə iftar, sahur və bir ara paydan qarşılanır.
İftar saatı gəldiyində uzun saatlar boş qalmış olan mədəni doldurmaq üçün idarəli davranmaq lazımdır.
Boş mədəni bir anda doldurmaq ani təzyiq və şəkər yüksəlmələrinə, mədə bağırsaq narahatlıqlarına səbəb ola biləcəyi üçün yavaş olmanızı tövsiyə edirəm.
Bunun üçün orucunu əvvəl bir neçə xurma və ya zeytun və 1-2 stəkan suyla açdıqdan sonra 10-15 dəqiqə gözləyin. Daha sonra ilıq bir şorba ilə davam edə bilərsiniz.
Ramazan ayında, mədəni narahat etməmək və kalori alınmasına nəzarət etmək üçün ən doğru bişirmə üsulları qızartma, sobalama, qaynatma və ya buğlamadır.
Çox yağ alınmasına səbəb olacaq qızartma və qovurma üsullarını tətbiq etməməyə diqqət göstərməlisiniz.

Şirin seçiminizi iftardan dərhal sonra etmək yerinə 1-2 saat sonra ara öyündə seçmək və ağır şərbətli şirniyyat yerinə yüngül meyvə ş və ya dondurma istehlak etmək daha sağlam olacaq.
İftarla sahur arasında gündəlik maye ehtiyacınızı tamamlamanız lazım olduğunu unutmayın və müəyyən aralıqlarla bol su istehlak etməyə diqqət edin.
İftar
Bol Su
1 xurma və ya 2 quru ərik
2 -3 zeytun və ya 2-3 ədəd qoz
1 dilim az duzlu pendir
1 çömçə şorba
Salat (1çay qaşığı zeytun yağı ilə)
1 boşqab ət və ya toyuqlu tərəvəz yeməyi və ya tərəvəz qarniturlu balıq- toyuq və ya quru paxlalı yemək
2 dilim çörək və ya 4 qaşıq plov- makaron( kilosuna diqqət yetirənlər əgər yeməkdən sonra şirin yemək istəsələr plov -makaron yeyilməməsi daha yaxşı olar)
Ara*21.00 -22.00
1 stəkan süd və ya qatıq
2 boşqab meyvə
Bol su
* Həftədə 2 dəfə ara pay yerinə südlü şirniyyat və ya dondurma seçim edilə bilər.
İftar Üçün Tərəvəz Şorbası:
300 g ispanaq
2 balqabaq
2 soğan
2 diş sarımsaq
1 çay stəkanı yarma
2 ədəd pomidor
3 yemək qaşığı zeytunyağı
4 stəkanı su
Qırmızı bibər, pul bibər, duz
Tərbiyəsi üçün:
3 yemək qaşığı qatıq
1 yumurta sarısı
1 stəkanı su
Kub- kub doğranmış soğanlar zeytun yağı ilə pörtlənir.
Üzərinə sarımsaq və doğranmış digər tərəvəzlər əlavə olunur.
Bir neçə dəqiqə bütün tərəvəzlər birlikdə pörtləndikdən sonra isti su qazana əlavə olunur.
Ədviyyatlar əlavə olunaraq tərəvəzlər bişməyə buraxılır. 5 dəqiqə qaynadılır.
Yumurta sarısı, qatıq və su ayrıca bir qabda çırpılır, qazandan bir miqdar su alınır və tərbiyə qarışığıyla qarışdırılır.
Daha sonra yavaş- yavaş şorbaya əlavə olunur. 5-10 dəqiqə daha bişirilir.
Nuş olsun...
Dietoloq Dilara Koçak
Sirliqadın.az
Bütün ailənin bir araya gəldiyi, dostlarla görüşüldüyü, bir-birindən müxtəlif yeməklərin olduğu iftar süfrələrində özünə nəzarəti itirməmək çox əhəmiyyətlidir.
Ramazanda uzun saat aç qalındığı üçün öyün sayı məhdudlaşdırılır, gündəlik ehtiyac ümumiyyətlə iftar, sahur və bir ara paydan qarşılanır.
İftar saatı gəldiyində uzun saatlar boş qalmış olan mədəni doldurmaq üçün idarəli davranmaq lazımdır.
Boş mədəni bir anda doldurmaq ani təzyiq və şəkər yüksəlmələrinə, mədə bağırsaq narahatlıqlarına səbəb ola biləcəyi üçün yavaş olmanızı tövsiyə edirəm.
Bunun üçün orucunu əvvəl bir neçə xurma və ya zeytun və 1-2 stəkan suyla açdıqdan sonra 10-15 dəqiqə gözləyin. Daha sonra ilıq bir şorba ilə davam edə bilərsiniz.
Ramazan ayında, mədəni narahat etməmək və kalori alınmasına nəzarət etmək üçün ən doğru bişirmə üsulları qızartma, sobalama, qaynatma və ya buğlamadır.
Çox yağ alınmasına səbəb olacaq qızartma və qovurma üsullarını tətbiq etməməyə diqqət göstərməlisiniz.

Şirin seçiminizi iftardan dərhal sonra etmək yerinə 1-2 saat sonra ara öyündə seçmək və ağır şərbətli şirniyyat yerinə yüngül meyvə ş və ya dondurma istehlak etmək daha sağlam olacaq.
İftarla sahur arasında gündəlik maye ehtiyacınızı tamamlamanız lazım olduğunu unutmayın və müəyyən aralıqlarla bol su istehlak etməyə diqqət edin.
İftar
Bol Su
1 xurma və ya 2 quru ərik
2 -3 zeytun və ya 2-3 ədəd qoz
1 dilim az duzlu pendir
1 çömçə şorba
Salat (1çay qaşığı zeytun yağı ilə)
1 boşqab ət və ya toyuqlu tərəvəz yeməyi və ya tərəvəz qarniturlu balıq- toyuq və ya quru paxlalı yemək
2 dilim çörək və ya 4 qaşıq plov- makaron( kilosuna diqqət yetirənlər əgər yeməkdən sonra şirin yemək istəsələr plov -makaron yeyilməməsi daha yaxşı olar)
Ara*21.00 -22.00
1 stəkan süd və ya qatıq
2 boşqab meyvə
Bol su
* Həftədə 2 dəfə ara pay yerinə südlü şirniyyat və ya dondurma seçim edilə bilər.
İftar Üçün Tərəvəz Şorbası:
300 g ispanaq
2 balqabaq
2 soğan
2 diş sarımsaq
1 çay stəkanı yarma
2 ədəd pomidor
3 yemək qaşığı zeytunyağı
4 stəkanı su
Qırmızı bibər, pul bibər, duz
Tərbiyəsi üçün:
3 yemək qaşığı qatıq
1 yumurta sarısı
1 stəkanı su
Kub- kub doğranmış soğanlar zeytun yağı ilə pörtlənir.
Üzərinə sarımsaq və doğranmış digər tərəvəzlər əlavə olunur.
Bir neçə dəqiqə bütün tərəvəzlər birlikdə pörtləndikdən sonra isti su qazana əlavə olunur.
Ədviyyatlar əlavə olunaraq tərəvəzlər bişməyə buraxılır. 5 dəqiqə qaynadılır.
Yumurta sarısı, qatıq və su ayrıca bir qabda çırpılır, qazandan bir miqdar su alınır və tərbiyə qarışığıyla qarışdırılır.
Daha sonra yavaş- yavaş şorbaya əlavə olunur. 5-10 dəqiqə daha bişirilir.
Nuş olsun...
Dietoloq Dilara Koçak
Sirliqadın.az
- Müəllif: Asya
Hörmətli ziyarətçi, siz sayta qonaq kimi daxil olubsunuz. Xahiş edirik qeydiyyatdan keçin və ya sayta daxil olun.